Hovdala slott

Hovdala slott

Nära Finjasjöns strand sju kilometer från Hässleholm ligger Hovdala slott. En plats som gått från krig och försvar, till familjehem och kärlek. Idag är det ett vackert besöksmål öppet för alla.

Foto: Hovdala slott / Annika Ahlbin

Uppe på Äspethöjden har föregångaren till nuvarande Hovdala legat. För att trygga slottet under ofredstider flyttades det till sitt nuvarande läge på 1500-talet. Anläggningen skyddades av en vallgrav som fortfarande omger området. Numera är den torrlagd, men kommer tillbaka vid högt vattenstånd i Hovdalaån och Finjasjön.

Hovdala spelade en viktig roll under krigen mellan Sverige och Danmark på 1600-talet med sitt läge i gränslandet.

Det mäktiga tornet bär årtalet 1600 på fasaden. Porten till tornet bär än idag spår av de strider som utkämpades i början av 1600-talet. Svenskarna angrep då Hovdala under Kalmarkriget. Även under Skånska kriget 1675-1679 var slottet illa ute och brändes delvis ner den 7 augusti 1678. Det återuppfördes av dåvarande ägare Jens Mikkelsen. År 1687 adlades han Ehrenborg av Karl XI. Familjen Ehrenborg har bott och levt på Hovdala under nio generationer fram till 1980-talet.

Hovdala slott idag

Idag är slottet med omgivning en välbesökt plats. Slottet är byggnadsminne sedan 1947 och ägs av Statens fastighetsverk. Hässleholms kommun hyr in sig och bedriver idag programverksamhet som bland annat guidade turer, utställningar, opera, berättaraftnar, Medeltidsdagar, lärande och Skördefest.

Hovdala slott är ett samarbete mellan Statens fastighetsverk och Hässleholms kommun.

Information och frågor

Håkan Kihlström

Telefon: 0709-717135

Skicka e-post till hakan.kihlstrom@hassleholm.se

 

Butik och information

Telefon: 0451-266800

Skicka e-post till hovdalaslott@hassleholm.se

 

Uppdaterad: