Hovdala slott

Foto: Hovdala slott / Zidi Holster

Park och trädgård

Välkommen till slottets park och trädgård. Parken utgör en viktig del i Hovdala slotts kulturhistoriska värde. Gamla träd, de torrlagda vallgravarna runt slottsholmen och de åldriga stengärdena ger platsen sin alldeles speciella karaktär.

Teckning av F Richardt - publicerad 1853

Parken

Parkens närhet till naturen runt omkring ger ett alldeles eget lugn och de stora ytorna ger dig möjlighet att välja - avskildhet eller samvaro.

Park och trädgård är öppen året runt för besökare. Trädgårdsmöbler står utplacerade under säsong. Hundar i koppel är varmt välkomna. Fri entré.

Gå en promenad i skuggan längs förlovningsstigen och fantisera en stund vid förlovningsträden som planterades för mer än 200 år sedan. Har du tur är Sigvard Gustavsson från Hälde Hästkraft någonstans i parken och klipper gräset med sin hästdragna gräsklippare.

Foto: Hovdala slott / Marie Kåberg

Köksträdgården

I köksträdgården kan du titta runt bland årets odlingar. Här blandas blomster och ätbart, varje år i nya kompositioner efter ett tema.

Arbetet genomsyras av ett hållbart tänk. Nästan alla plantor drivs upp på plats i köksträdgårdens växthus och vilda växter vävs in i odlingarna. Inga gifter används och naturgödsel vänds ner i jorden. Naturmaterial fungerar som växtstöd och på hösten läggs växtmaterial tillbaka i odlingarna.

Om du vill veta vad alla växter heter kan du ta köksträdgårdens folder med dig ut.

Foto: Hovdala slott / Marie Kåberg

Orangeriet

Det vackra orangeriet från slutet av 1700-talet hålls öppet under säsong och används till ceremonier av olika slag. Vintertid används orangeriet just som ett orangeri med vinterförvaring för en del av slottet växter.

Utanför orangeriet hittar du den sällsynta pimpernöten Staphylea pinnata. Pimpernöt är en av de första nytto- och prydnadsväxter som fördes in i svenska trädgårdar och Hovdala slotts pimpernöt anses vara en av landets äldsta.

Uppdaterad: