|
foto: Johan Funke
På Hovdala Naturområde, söder om Hässleholm runt Finjasjön, finner du historiska minnesmärken från stenåldern, bekväma vandringsstråk, turridning och utmanande strapatser i omväxlande miljö. Naturområdet erbjuder en unik kombination av historia, och framtid, natur och äventyr.
Hovdala Naturområde är det forna godslandskapet som nu är på väg att förädlas till ett välkänt besöksmål med skånsk kultur och natur av hög klass. Tack vare militärens 50-åriga närvaro lades grunden till ett unikt landskap. Genom att sanden lämnades bar kunde en åtråvärd miljö för sällsynta växt- och djurarter skapas. Upplev Hovdalaåns dalgång som är en av Sveriges artrikaste fladdermuslokaler.
Människor har befolkat områden runt Finjasjön ända sedan stenåldern. I Mölleröd, norr om Finjasjön, har man hittat fynd från Sveriges äldsta boplats, 13.000-14.000 år gamla. De arkeologiska fynd som återfunnits på platsen finns bevarade på Västra Göinges Hembygdsmuseum i Hässleholm.
På 1940-talet omvandlade det Kungliga Skånska Pansarregementet P2 Hovdalaområdet till pansarövningsfält. I samband med att Skånska Pansarregementets verksamhet flyttades från Hässleholm gick kommunen in och köpte år 2001 det tidigare militära området, om ca 2000 ha runt Finjasjön.
Hässleholm Industribyggnads AB - HIBAB - är idag markägare av Hovdala och Mölleröd Naturområden. Där finns även en aktivitetslista
över vad som händer och sker ute på fältet.
Broschyren Hovdala & Mölleröd Naturområden
foto: inPhokus by Funke
foto: Jörgen Alström
foto: inPhokus by Funke
Hovdala Vandringscentrum bjuder på unika naturupplevelser i ett landskap som bildats av mäktiga jordskalv och inlandsis för tusentals år sedan. I detta gränsland mellan det karga urberget från norr och det europeiska slättlandskapet i söder, finns en stor variation av naturtyper som är så typisk för det nordskånska landskapet. Här finns åsar med vackra utsiktsplatser, dalgångar med slingrande vattendrag, vulkanrester, raviner och vidsträckta ängsmarker.
Vandringssystemet på Hovdala omfattar rundlederna Höjdarnas Höjdarled 22 km, Jakten på Gullspira 21 km, I Posta-Nillas spår 26 km och Finjasjöleden 20 km. Några av lederna är utformade som åttor, lämpliga för hel- och halvdagsvandring. För dig som inte vill gå så långt finns kortare slingor och promenadstråk. Du börjar lämpligen din vandring vid Hovdala slott som ligger i områdets mitt. Här finns under slottets öppettider tillgång till toaletter, vatten, butik, restaurang och café. Parkera invid slottet där du också finner vandringskartor.
Skåneleden Nord till Syd passerar genom Hässleholm och sammanfaller med Hovdalaleden 57 km. Hovdalaleden består av det bästa från våra rundleder. Leden startar och slutar på Hässleholm C eller Hovdala slott och passar dig som vill prova en 3-4 dagars vandring. Det finns möjligheter till övernattning i vindskydd eller mer bekvämt boende längs leden.
Läs gärna mer om lederna under fliken Vandring eller ladda ner kartan över Vandringscentrum som pdf här.
foto: Lars-Erik Williams
foto: Lars - Erik Williams
Ute på Hovdala Naturområde och längs Finjasjöleden finns det information om natur och kulturhistoria.
Genom LONA-projekten "Akademin Finjasjön" och Nya Akademin Finjasjön" har 5 mindre portaler och 43 informationsskyltar placerats ut.
Besök projektens hemsida och få mer information om både portaler och informationsskyltar.
På sidan finns även en karta över var de finns.
LONA står för Lokala Naturvårdssatsningen.
En kommun kan ansöka om tillskottspengar från Naturvårdsverket för lokala projekt och satsningar inom natur.
Allemansrätten är en unik möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv samt visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Inte störa - inte förstöra helt enkelt!
Vistas i naturen
Vandringslederna är anlagda för dig som tar dig fram till fots. Kliv inte i planteringar och på privata tomter. Din hund ska hållas kopplad och under god uppsikt av dig som ägare, så skrämmer den varken vilt, boskap eller människor. Extra viktigt 1/3-20/8 då djurens ungar är små.
När du passerar betesmark - stäng eventuella grindar, respektera djuren, håll avståndet och mata dem inte. Respektera även det vilda djurlivet och häckande fåglar. Leder du grupper eller kommersiell verksamhet krävs tillstånd.
Rasta och grilla
Elda med eftertanke och kontrollera om det är eldningsförbud. Använd befintlig eldstad och ha alltid tillgång till vatten. Använd grillkol eller plocka torra kvistar från marken till ved. Ta hand om din engångsgrill när du grillat, använd befintliga soptunnor och ta hand om ditt eget skräp, eventuellt med hem.
Övernatta
Vill du tälta väljer du en plats med omsorg så att du inte skadar marken eller stör markägare och närboende. För att stanna mer än något enstaka dygn behöver du tillstånd liksom om du leder en grupp på mer än två/tre tält.
Plocka blommor, bär, mossor, svamp och örter
Plocka gärna i mindre mängd men inte de som är fridlysta.
Fiska och pilka
Köp fiskekort och lämna aldrig linor eller krokar efter dig.
Läs mer på Naturverkets hemsida!
Foto: Jens Christian
Dela sidans innhåll:
Hässleholms kommun
Kultur- och fritidsförvaltningen
Hovdala slott
281 80 Hässleholm
Telefon: 0451-183 70
Epost:
Hovdala slott
Pl 6223
281 92 Hässleholm