Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

|

Svenska
English
Hovdala Slott

Hovdala slott

Hovdala Naturområde & Vandringscentrum

foto: Johan Funke

Upplev natur och kultur!

Hovdala Naturområde

På Hovdala Naturområde, söder om Hässleholm runt Finjasjön, finner du historiska minnesmärken från stenåldern, bekväma vandringsstråk, turridning och utmanande strapatser i omväxlande miljö. Naturområdet erbjuder en unik kombination av historia, och framtid, natur och äventyr.


Hovdala Naturområde är det forna godslandskapet som nu är på väg att förädlas till ett välkänt besöksmål med skånsk kultur och natur av hög klass. Tack vare militärens 50-åriga närvaro lades grunden till ett unikt landskap. Genom att sanden lämnades bar kunde en åtråvärd miljö för sällsynta växt- och djurarter skapas. Upplev Hovdalaåns dalgång som är en av Sveriges artrikaste fladdermuslokaler.


Människor har befolkat områden runt Finjasjön ända sedan stenåldern. I Mölleröd, norr om Finjasjön, har man hittat fynd från Sveriges äldsta boplats, 13.000-14.000 år gamla. De arkeologiska fynd som återfunnits på platsen finns bevarade på Västra Göinges Hembygdsmuseumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Hässleholm.


På 1940-talet omvandlade det Kungliga Skånska Pansarregementet P2 Hovdalaområdet till pansarövningsfält. I samband med att Skånska Pansarregementets verksamhet flyttades från Hässleholm gick kommunen in och köpte år 2001 det tidigare militära området, om ca 2000 ha runt Finjasjön.


Hässleholm Industribyggnads AB - HIBABlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - är idag markägare av Hovdala och Mölleröd Naturområden. Där finns även en aktivitetslista länk till annan webbplatsöver vad som händer och sker ute på fältet.


I naturen runt Hovdala finns möjligheter till en mängd aktiviteter såsom vandring, cykling med MTB, fiske och ridning. Boka en turridning på islandshästlänk till annan webbplats eller ta med din egen häst till någon av slingorna på Hovslingan. Hundslingan är en aktivitetsslinga som ger dig och din hund möjlighet att träna tillsammans efter de naturliga inslag som platser erbjuder. Här finns kortare promenadslingor och längre vandringsleder för en eller flera dagars vandring. Pausa på en gårdsbutik längs lederna och förläng din vistelse genom övernattning på närliggande hotell, vandrarhem, B & B eller i vindskydd längs lederna. Mer information om boende och restauranger hittar du här


foto: inPhokus by Funke

foto: Jörgen Alström

foto: inPhokus by Funke

Hovdala Vandringscentrum

Hovdala Vandringscentrum bjuder på unika naturupplevelser i ett landskap som bildats av mäktiga jordskalv och inlandsis för tusentals år sedan. I detta gränsland mellan det karga urberget från norr och det europeiska slättlandskapet i söder, finns en stor variation av naturtyper som är så typisk för det nordskånska landskapet. Här finns åsar med vackra utsiktsplatser, dalgångar med slingrande vattendrag, vulkanrester, raviner och vidsträckta ängsmarker.


Vandringssystemet på Hovdala omfattar rundlederna Höjdarnas Höjdarled 22 km, Jakten på Gullspira 21 km, I Posta-Nillas spår 26 km och Finjasjöleden 20 km. Några av lederna är utformade som åttor, lämpliga för hel- och halvdagsvandring. För dig som inte vill gå så långt finns kortare slingor och promenadstråk. Du börjar lämpligen din vandring vid Hovdala slott som ligger i områdets mitt. Här finns under slottets öppettider tillgång till toaletter, vatten, butik, restaurang och café. Parkera invid slottet där du också finner vandringskartor.


Skåneleden Nord till Syd passerar genom Hässleholm och sammanfaller med Hovdalaleden 57 km. Hovdalaleden består av det bästa från våra rundleder. Leden startar och slutar på Hässleholm C eller Hovdala slott och passar dig som vill prova en 3-4 dagars vandring. Det finns möjligheter till övernattning i vindskydd eller mer bekvämt boende längs leden. Det finns gott om rastbord och grillplatser på området. Har du inte tagit med egen matsäck finns det restauranger och caféer i området med god mat och dryck.
Läs mer om boende och restauranger här.


Läs gärna mer om lederna under fliken Vandring eller ladda ner kartan över Vandringscentrum som pdfPDF här.


foto: Lars-Erik Williams

foto: Lars - Erik Williams

Akademi Finjasjön - natur- och kulturinformation i fält

Ute på Hovdala Naturområde och längs Finjasjöleden finns det information om natur och kulturhistoria.

Genom LONA-projekten "Akademin Finjasjön" och Nya Akademin Finjasjön" har 5 mindre portaler och 43 informationsskyltar placerats ut.


Besök projektens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och få mer information om både portaler och informationsskyltar.

På sidan finns även en karta över var de finns.

 

LONA står för Lokala Naturvårdssatsningen.

En kommun kan ansöka om tillskottspengar från Naturvårdsverket för lokala projekt och satsningar inom natur.

 

Allemansrätten

Allemansrätten är en unik möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv samt visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Inte störa - inte förstöra helt enkelt!

 

Vistas i naturen

Vandringslederna är anlagda för dig som tar dig fram till fots. Kliv inte i planteringar och på privata tomter. Din hund ska hållas kopplad och under god uppsikt av dig som ägare, så skrämmer den varken vilt, boskap eller människor. Extra viktigt 1/3-20/8 då djurens ungar är små.

 

När du passerar betesmark - stäng eventuella grindar, respektera djuren, håll avståndet och mata dem inte. Respektera även det vilda djurlivet och häckande fåglar. Leder du grupper eller kommersiell verksamhet krävs tillstånd.

 

Rasta och grilla

Elda med eftertanke och kontrollera om det är eldningsförbud. Använd befintlig eldstad och ha alltid tillgång till vatten. Använd grillkol eller plocka torra kvistar från marken till ved. Ta hand om din engångsgrill när du grillat, använd befintliga soptunnor och ta hand om ditt eget skräp, eventuellt med hem.

 

Övernatta

Vill du tälta väljer du en plats med omsorg så att du inte skadar marken eller stör markägare och närboende. För att stanna mer än något enstaka dygn behöver du tillstånd liksom om du leder en grupp på mer än två/tre tält.

 

Plocka blommor, bär, mossor, svamp och örter

Plocka gärna i mindre mängd men inte de som är fridlysta.

 

Fiska och pilka

Köp fiskekort och lämna aldrig linor eller krokar efter dig.

 

Läs mer på Naturverkets hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster!

VANDRINGSFESTIVAL PÅ HOVDALA 2016

Foto: Jens Christian

Dela sidans innhåll:

Kontakt

Hässleholms kommun

Kultur- och fritidsförvaltningen

Hovdala slott

281 80 Hässleholm

Telefon: 0451-26 68 00


Fler kontaktuppgifter

Epost:

Hitta hit

Hovdala slott
Pl 6223
281 92 Hässleholm

Karta »länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Följ oss

Facebook
Instagram ikon, klicka för att komma till Instagram.
Hässleholms Kommun