Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

|

Svenska
English
Hovdala Slott

Hovdala slott

Utställningar 2021

Foto: Sven Persson

Säsongens utställningar: Storkens återkomst till Hässleholm!

Under lång tid var den ståtliga storken en vanlig syn i det skånska slättlandskapet. Sittande i boet på ladugårdstaken och glidflygande uppe i skyn på sina breda vingar var den en självklar del av landskapsbilden och upphov till många myter och berättelser. Men förändringar påverkade storken negativt: våtmarker dikades ut, slåtterängar plöjdes upp och marker tilläts växa igen. 1954 häckade det sista paret i Sverige.


Många önskade storken tillbaka och i slutet av 1970-talet togs de första trevande stegen i ett uppfödningsprojekt. Många engagerade personer lade ner otaliga ideella timmar som till slut gav resultat. Idag finns över hundra frihäckande par i Skåne och dubbelt så många i olika uppfödningshägn. Sedan 2014 är storken åter en vild svensk häckfågel. 2020 häckade storken åter i Hässleholms kommun.

I år visas två utställningar om storken på Hovdala. Inne i Lilla stallet visas Sven Perssons vackra fotografier och där finns även ett storkbo att beskåda. På Boketorp - som ligger ett stenkast från slottet - finns en utomhusutställning där vi får veta mer om det arbete som Storkprojektet i Skåne gör för att få tillbaka en vild storkstam i Skåne.

Storkprojektet startade 1989. Förutom att föda upp och släppa ut storkar, arbetar projektet med att sätta upp boplattformar på strategiska platser. Projektet drivs av Naturskyddsföreningen i Skånelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster tillsammans med Skånes Ornitologiska Föreninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utställningen pågår fram till 30 september.

Utställningen i Lilla stallet är öppen tisdag-söndag kl.11-17 och den ute vid Boketorp är tillgänglig dygnet runt.

Arrangör är Kultur Hässleholm i samarbete med Storkprojektet i Skånelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Sven Perssonlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto: Sven Persson

Dela sidans innhåll:

Kontakt

Hässleholms kommun

Kultur- och fritidsförvaltningen

Hovdala slott

281 80 Hässleholm

Telefon: 0451-26 68 00


Fler kontaktuppgifter

Epost:

Hitta hit

Hovdala slott
Pl 6223
281 92 Hässleholm

Karta »länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Följ oss

Facebook
Instagram ikon, klicka för att komma till Instagram.
Hässleholms Kommun