Hässleholm tourist center

Hässleholm Tourist Center

MENY
Magiska rum på Hovdala Naturområde & Vandringscentrum!
Foto: Johan Funke
Stanna över natten i unika vindskydd
Foto: Johan Funke
Upptäck den arkitektritade fågelplattformen Slingra Dig!
©LWimages
Storslagen enkelhet på Hovdala slott!
Foto: Ida Forsberg
Upplev Hässleholm med omnejd från Cykelsadeln på Cykelleden Skåne
Foto: Apelöga

Foto: Sven Persson/swelo.se

Höjdpunkter

Foto: Johan Funke

Natur och outdoor

Foto: Sven Persson/swelo.se

Kultur och historia

Foto: Annika Branting

Mat och dryck

Upptäck Hässleholm

Hässleholms kommun i norra Skåne är en viktig knutpunkt och en attraktiv mötesplats i Sverige och Öresundsregionen. Här finns en unik och variationsrik natur och ett rikt utbud av kultur- och fritidsaktiviteter. Hovdala Vandringscentrum bjuder på flera spännande vandringsleder och kortare promenadstråk. I området hittar du flera populära och välbesökta besöksmål och evenemang.


Mötesplats Hässleholm

Hässleholm har en lång tradition som järnvägsknutpunkt och har utvecklats till en kreativ mötesplats mitt i Öresundsregionen med småstadens alla bekvämligheter. Det går enkelt och snabbt att ta sig hit från såväl kontinenten som storstadsområdena runt Köpenhamn och Stockholm.


Hässleholm har gjort en del djärva satsningar inom konst, kultur och natur. Den inspirerande arkitekturen i Hässleholm Kulturhus ger plats för musik, teater och utställningar inom alla möjliga genrer. I backarna ovanför Finjasjön söder om Hässleholm, ligger ett arkitektritat trädhus som är Nordens största trädhus för året runt verksamhet. Trädhuset svävar på fem meters höjd uppe bland trädkronorna och strax intill hittar du unika och arkitektritade vindskydd på nya lägerplatsen "Mellan Skymning och Gryning".

 

Runtom i kommunen arrangeras många attraktiva evenemang som årligen lockar besökare från när och fjärran. I kombination med annorlunda utflyktsmål för hela familjen, trevliga gårdsbutiker, bekvämt boende och avkopplande spa-behandlingar kommer du att upptäcka mycket nytt och ha det riktigt bra hos oss.Stadens historia

Hässleholms historia började som en tågstation vid södra stambanan och några hus på en ljunghed 1860. Järnvägen som var grunden till stationssamhället Hässleholm var under en lång period en självklar del av Hässleholms utveckling och är idag en viktig del av stadens framtid.


Hässleholmsgården med anor från medeltiden, ett par kilometer från stadens centrum, har gett staden sitt namn. Hässleholm utnämndes till stad 1914.


 


Huvudbyggnaden av tågstationen mitt i centrala Hässleholm, tagen uppifrån en vinterdag.

Hässleholms Resecentrum. Foto: Thomas Johnsson


Dramatik i snapphanarnas Göinge

För flera hundra år sedan var gränstrakterna omkring Hässleholm, i nordöstra Skåne och Göinge, en scen för obarmhärtiga strider om frihet och herravälde. Grannländerna Sverige och Danmark låg i långvarig fejd med varandra och tusentals människor fick sätta livet till i kampen om makten över Östersjön. I krigen kämpade Snapphanarna för det de trodde på – att skydda sin hembygd, sin gård och sin familj. Fattigdom, ökade skatter och minskad frihet var en följd av att Skåne blev svenskt år 1658. Snapphanarna trodde att den danska kungen bäst kunde bevara deras rättigheter och kämpade därför mot den svenske kungen.


Sägner och skrönor från denna tid finns dokumenterade i skansar, slott, kyrkor och hembygdsgårdar runtom i bygden.


Varmt välkommen att upptäcka ditt och #mitt Hässleholm!


En man föreställande snapphane skjuter med sitt gevär i ett anfall mot porttornet på Hovdala slott (från en teaterscen)

Från en inspelning om snapphanarnas anfall mot Hovdala slott. Foto: Producedby.dk

Tourist Information

Besöksadress:

Hässleholms kommun, Stadshuset

Nytorget 1, Hässleholm

Övrigt

Om webbplatsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Cookies

Logga in

Facebook
Instagram ikon, klicka för att komma till Instagram.
Hässleholms Kommun