Hovdala slott

Hovdala Vandringscentrum

Välkommen till Hovdala Naturområde och Vandringscentrum i norra Skåne, strax söder om Hässleholm invid Finjasjön. Med Hovdala slott som nav och välbesökt utflyktsmål i mitten av området, i det som en gång var ett militärt övningsfält, välkomnas du idag till skånsk kultur och natur av hög klass. En unik kombination av historia och framtid, natur och äventyr.

Väck dina sinnen till liv hela året om

Att vandra i naturen runt Hovdala är som att få nycklarna till tusentals små och större upplevelserum, där vart och ett har sitt eget uttryck och karaktär. Väck dina sinnen till liv. Lyssna, dofta, speja, klättra, fantisera. Ibland lockas du att vandra längre, att titta bakom, att spana efter mer. Här vävs naturen och vandringslederna samman med kultur och historiska besöksmål i en omväxlande miljö, i delvis tysta områden, där du oavsett årstid kan hämta kraft och energi.

Upplev natur, kultur och historia

Tack vare militärens 50-åriga närvaro lades grunden till ett unikt landskap. Genom att sanden lämnades bar kunde en åtråvärd miljö för sällsynta växt- och djurarter skapas. Hovdalaåns dalgång är en av landets artrikaste fladdermuslokaler, med hela 18 av Sveriges totalt 19 fladdermusarter. I området hittar du Sveriges äldsta boplats, fågelplattformen Slingra Dig, medeltida Hovdala slott, bokningsbara och arkitektritade vindskydd, intressanta ruiner och torparfastigheter som bebotts av godsets hantverkare. Här finns en speciell känsla och magi. Välkommen till fantastiska Hovdala!

Hitta information

Viktigt att tänka på

Var rädd om natur och djur, skada inte mark och växtlighet och ta med ditt skräp hem. Vet du inte vilka regler som gäller så läs på om vad du ska tänka på när du vistas i skog och mark.

Naturvårdsverkets information om allemansrätten Länk till annan webbplats.


Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: