Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

|

Svenska
English
Hovdala Slott

Hovdala slott

Projekt Boketorp

Bilden är tagen innan Projekt Boketorp började.

Nu börjar vi närma oss slutet på sommaren och även närma oss mållinjen för vårt första projekt på Boketorp. Den nya ladan står klar och vi har haft slutbesiktning på båda byggnaderna. Sånär som på det takbyte som nu sker på gula villan är husen i princip redo att tas i bruk.

 

Vi planerar just nu verksamheten framöver och hoppas kunna presentera ett brett utbud av verksamhet och aktiviteter på Boketorp till sommarsäsongen 2021 och 2022. Mycket kommer att ske i samverkan med ideella föreningar och företag som redan är aktiva på och kring Hovdalaområdet.

 

Vi tackar alla samarbetspartners och entreprenörer som varit involverade i arbetet på Boketorp och önskar alla en fortsatt skön sommar. Välkomna att följa det fortsatta arbetet under hösten!

Bilder tagna i augusti månad 2020.

Våren är här och från Boketorp hörs hammarslagen eka genom fågelsången bort till slottet. Projektet är nu inne i nästa fas där arbetet med gula villan nästan är klart invändigt och bygget av den röda ladan pågår för fullt. Under de senaste veckorna har bottenplattan, samt regelverk, takstolar och innertak kommit på plats och man börjar nu kunna ana vilka fantastiska lokaler som kommer att stå klara i slutet på detta år. Röda ladan kommer att inrymma åretrunt öppna toaletter samt ett större öppet utrymme med möjlighet till utställningsverksamhet såväl som andra aktiviteter.

Bilder tagna i slutet av april månad 2020.

Den nya ladan kommer till stor del att bli en nybyggnation enligt samma mått och stil som den tidigare. En del material har sparats från rivningen av den gamla byggnaden och kommer att fogas in och användas. Dels för återanvändningens skull, dels för att visa och berätta om den tidigare byggnadens och Boketorps historia.


I det senaste yttrandet från byggnadsantikvarien som följer projektet, konstateras bland annat att vi följer den plan som utarbetats i samråd med Regionmuséet och att hållbarhet och långsiktighet genomsyrat metoder och materialval i renoveringen.


Vi har också blivit kontaktade av flera personer som tidigare bott på Boketorp eller som har kopplingar till fastigheten och som frikostigt delat med sig av minnen och historier om livet på Boketorp och kring Broslätt. Vi hoppas kunna lyfta fram en del av detta i framtida visningar av byggnaden.

Bilder tagna i slutet av februari månad 2020.

Under 2019 har mycket arbete gjorts invändigt i den gula villan, samtidigt som den röda ladan rivits och marken beretts för en nybyggnation i samma mått och stil som den gamla. Utöver det har insatser gjorts i utemiljön runt Boketorp, för att plocka fram gamla murar och trädgården, samt öppna upp siktlinjer mot slottet och mot resterande byggnader som utgjort Broslätt.


Vi tackar alla er som under 2019 varit involverade i arbetet; samarbetspartners, finansiärer, entreprenörer, antikvarisk expertis samt alla som i övrigt varit delaktiga i arbetet på olika sätt och ser fram emot ett fortsatt gott samarbete under kommande år!
Vi tackar också det arbetslag bestående av Shadi, Abedin, Ammar och Saleh, som under året arbetat med oss bland annat på Boketorp.


Vill ni veta mer om arbetet på Boketorp, läs gärna rapportenPDF skriven av vår antikvariska expert som följer projektet.

Titta gärna på bilderna längre ner på sidan för att se skillnaden då och nu i några detaljer.

På bilden ses delar av Arbetslag Boketorp: Per, Abedin, Ammar och Chadi.

Vad är Projekt Boketorp?

Hovdala slott genomför tillsammans med HIBAB och i samverkan med Regionmuséet Kristianstad Landsantikvarien i Skåne renovering och restaurering av Boketorp.


Boketorp är en mindre fastighet i nära anslutning till Hovdala slott och en av få kvarvarande fastigheter i den numera försvunna hantverksbyn Broslätt, som tidigare låg ett stenkast från slottet. Därmed utgör Boketorp en betydelsebärande del i kulturmiljön kring Hovdala slott.


Mangårdsbyggnaden, den sk. gula villan, renoveras och restaureras i sen 1800-talsstil medan ladan rivits och ska återuppbyggas i samma mått och stil som den tidigare byggnaden.

Byggnaderna kommer att användas till den natur- och kulturpedagogiska verksamheten vid slottet, för undervisning och möten, samt som service- och mötesplats för vandrare och föreningar som ofta nyttjar Hovdalaområdet. Lokalerna kommer att vara bokningsbara.


Projektet finansieras av Hovdala slott, HIBAB, EU (genom Landsbygdsprogrammet)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Länsstyrelsen Skånelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Allt arbete på byggnaderna kontrolleras av en antikvarisk expert från Regionmuséet Kristianstad.


Arbetet förväntas vara klart i november 2020.

Har du frågor kring projektet är du välkommen att kontakta:

Jens Olsson

0709-717912


Therese Almqvist

0709-717234

Tapeter från förr och nu.

Då och nu i några detaljer från gula villan.

Dela sidans innhåll:

Kontakt

Hässleholms kommun

Kultur- och fritidsförvaltningen

Hovdala slott

281 80 Hässleholm

Telefon: 0451-26 68 00


Fler kontaktuppgifter

Epost:

Hitta hit

Hovdala slott
Pl 6223
281 92 Hässleholm

Karta »länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Följ oss

Facebook
Instagram ikon, klicka för att komma till Instagram.
Hässleholms Kommun