Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

|

Svenska
English
Hovdala Slott

Hovdala slott

Hovdala Naturområde & Vandringscentrum

foto: Johan Funke

Upplev natur och kultur!

Hovdala Naturområde

På Hovdala Naturområde finner du historiska minnesmärken från stenåldern, bekväma vandringsstråk, turridning och utmanande strapatser i omväxlande miljö. Naturområdet erbjuder en unik kombination av historia, och framtid, natur och äventyr.


Hovdala naturområde söder om Finjasjön är det forna godslandskapet som nu är på väg att förädlas till ett välkänt besöksmål med skånsk kultur och natur av hög klass. Tack vare militärens 50-åriga närvaro lades grunden till ett unikt landskap. Genom att sanden lämnades bar kunde en åtråvärd miljö för sällsynta växt- och djurarter skapas.


Upplev Hovdalaåns dalgång, här samsas natur och kultur - raviner, vattenfall, damm och bokskog möter den gamla hantverksbyn Broslätt. Dalgången är en av Sveriges artrikaste fladdermuslokaler.


Människor har befolkat områden runt Finjasjön ända sedan stenåldern. På Mölleröd Naturområde, norr om Finjasjön, har man hittat fynd från Sveriges äldsta boplats, 13.000-14.000 år gamla. De arkeologiska fynd som återfunnits på platsen finns bevarade på Västra Göinges Hembygdsmuseumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Hässleholm.


På 1940-talet omvandlade det Kungliga Skånska Pansarregementet P2 Hovdalaområdet till pansarövningsfält. I samband med att Skånska Pansarregementets verksamhet flyttades från Hässleholm gick kommunen in och köpte år 2001 det tidigare militära området, om ca 2000 ha runt Finjasjön.


Hässleholm Industribyggnads AB - HIBABlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - är idag markägare på Hovdala & Mölleröd Naturområden. Där finns även en aktivitetslistalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster över vad som händer och sker ute på fältet.

 

BroschyrenPDF Hovdala & Mölleröd Naturområde

foto: inPhokus by Funke

foto: Jörgen Alström

foto: inPhokus by Funke

Hovdala Vandringscentrum

Hovdala Vandringscentrum, söder om Hässleholm invid Finjasjön, är under uppbyggnad och har bara påbörjat sin resa mot vad som är tänkt som ett naturligt vandringsalternativ för såväl den inbitne trekkern som för den naturintresserade flanören.

 

Lederna är utformade som åttor, där varje ring i åttan är lämplig som en halvdagsvandring med Hovdala slott i mitten som ett nav.

Under slottets öppettider finns det tillgång till toaletter, vatten och mat.

 

Under förra årets Hovdala vandringsfestival invigdes två av de nya lederna - Höjdarnas Höjdarled och Jakten på Gullspira. Leden I Posta-Nillas spår färdigställs under 2017 och den befintliga Finjasjöleden får då också ny dragning och markering. Ny vandringskarta med alla nya dragningar och markeringar görs under senare delen 2017/våren 2018.

 

Tillsammans kommer de fyra lederna att utgöra Hovdalaleden på totalt 55 km - en tänkt certifierad vandringsled enligt Leading Quality Trail.

 

Läs gärna mer om lederna under fliken Vandring!

BroschyrenPDF Nya vandringskartan över Hovdala Naturområde & Vandringscentrum

foto: Lars-Erik Williams

foto: Lars - Erik Williams

Akademi Finjasjön - natur- och kulturinformation i fält

Ute på Hovdala Naturområde och längs Finjasjöleden finns det information om natur och kulturhistoria.

Genom LONA-projekten "Akademin Finjasjön" och Nya Akademin Finjasjön" har 5 mindre portaler och 43 informationsskyltar placerats ut.


Besök projektens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och få mer information om både portaler och informationsskyltar.

På sidan finns även en karta över var de finns.

 

LONA står för Lokala Naturvårdssatsningen.

En kommun kan ansöka om tillskottspengar från Naturvårdsverket för lokala projekt och satsningar inom natur.

Allemansrätten

Allemansrätten är en unik möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv samt visa hänsyn mot markägare och andra besökare.

 

Läs mer på Naturverkets hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster!

Dela sidans innhåll:

Kontakt

Hässleholms kommun

Kulturförvaltningen

Hovdala slott

281 80 Hässleholm

Telefon: 0451-183 70


Fler kontaktuppgifter

Epost:

Hitta hit

Hovdala slott
Pl 6223
281 92 Hässleholm

Karta »länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Följ oss

Facebook
Instagram ikon, klicka för att komma till Instagram.
Hässleholms Kommun